Tekst #14 Lief zijn voor de diertjes

‘Kerewinne ik wil naar binnen!‘ klinkt het uit veertien kinderkeeltjes. Het is het wachtwoord waarmee de groene poort van de Natuurtuin Slatuinen opengaat. Achter het hek, ingeklemd tussen de huisjes op de Slatuinenweg en de Admiraal de Ruijterweg, ligt een liefelijk stukje bos. Er zijn watertjes, bomen, bloemen en beestjes. Perfect voor natuuronderwijs aan stadskinderen.

Natuurtuinen Slatuinen

Natuurtuinen Slatuinen

‘Wat gaan jullie hier doen?’ vraagt natuurtuinmedewerker Marijke aan de kinderen uit groep drie van basisschool de Roos. ‘Dieren zien, kikkers en bloemetjes’, weten ze. De kinderen gaan op avontuur met Kerewinne de kikker. Het is een van de excursies die de natuurtuin organiseert voor basisscholen in de buurt. Maar de natuur, dat is wel even wennen. Een van de begeleidende ouders slaat paniekerig een vlieg weg. ‘Ik wil geen slakken!’ en ‘Kan je hier gestoken worden?’ klinkt het enigszins bezorgd vanuit de kinderen.

Opdrachten
Ze gaan in groepjes op pad. Verspreid door de tuin hangen zes opdrachten voor de kinderen. Ze onderzoeken waterbeestjes, turen door verrekijkers naar vogels en kijken via spiegeltjes naar de bomen. Mariam (7) vindt alles eng ‘Ik wil geen beestjes zoeken!’ Marijke: ‘Er is er altijd wel eentje die zo reageert. Je kunt er het beste geen aandacht aan besteden. Dan gaat het vanzelf over’. Maar dat is nog even niet aan de orde. Er volgt een flinke huilbui ‘Ik wil hier weg!’ roept ze. De andere kinderen gaan ondertussen enthousiast op in het zoeken naar bodemdiertjes. ‘Ik heb een pissebed!’ ‘Ik een worm!’ Marijke: ‘Het is een natuurbelevingsles. Het is niet erg als een opdracht niet helemaal goed is uitgevoerd, het gaat om het bereiken van een positieve natuurbeleving. Ze horen bijen zoemen, voelen takken en bladeren onder hun voeten en lopen tussen de bomen’.

Bewustwording
Tijdens het bezoek aan de tuin gaat het inderdaad om bewustwording van de natuur. Er is aandacht voor de kleinste beestjes en daar moet je wel op gewezen worden, anders loop je er zo voorbij. Marijkes collega Karin pakt een miljoenpoot op. Het insect wordt uitgebreid geaaid en vastgehouden door de kinderen. Water uit de vijver wordt voorzichtig terug gegoten ‘Hoe zou jij het vinden om van grote hoogte naar beneden gegooid te worden?’ Vraagt Karin. Bange Mariam doet nog niet actief mee met de opdrachten, maar heeft vanaf de zijlijn wel weer praatjes ‘Doe voorzichtig met de diertjes, anders gaan ze dood en dat vind ik zielig’. Als laatste opdracht verzamelen de kinderen een cadeautje voor Kerewinne de kikker. ‘Oohh, wat mooi’, zuchten ze als de ze op kleur gesorteerde blaadjes, takjes en bloemetjes zien in de doos voor Kerewinne.

Voortbestaan Slatuinen bedreigd
Marijke: ‘De Slatuinen krijgt mogelijk drastisch minder subsidie. Mijn aanstelling vervalt als de bezuinigingen doorgaan. Ik ben gastvrouw, verzorg de excursies voor scholen en stuur de vrijwilligers die de tuin onderhouden aan. Je kan de tuin niet zomaar zonder toezicht openen. De mensen doen hier dan waar ze zin in hebben, zoals barbecueën en feesten. De omwonenden van de natuurtuin zullen zich ook minder veilig voelen vanwege een verhoogd risico op inbraken en geluidsoverlast’. Korting op de subsidie betekent ook het einde van de excursies. ‘Er zijn 12 basisscholen die op loopafstand van de tuin zitten. Als ze hier geen toegang hebben, moeten de kinderen met de bus naar een natuurgebied. Daar hebben scholen geen geld voor waardoor er minder kinderen in aanraking komen met de natuur’.

Gemeente
De gemeente is het gesprek met de Slatuinen aangegaan en erkent de noodzaak van de subsidie. Een concreet subsidiebedrag is nog niet uit voortgekomen uit de gesprekken. De geldzorgen gaan in ieder geval langs deze groep kinderen heen. ‘Ik zag een kikker!’ ‘Ik twee!’ roepen ze opgewonden door elkaar als ze de poort weer doorgaan. Terug de straat op, naar hun eigen klaslokaal.

Teken de petitie
Wil je helpen bij het behoud van de Slatuinen? Teken de petitie: petities.nl

Natuurtuin Slatuinen
Slatuinenweg 45, 020-4124361
Voor openingstijden, zie: natuurtuinslatuinen.wix

Dit artikel verscheen in juli 2016 op Geefomdejaneef.nl