Tekst #10 Creatief met groenten

Wat doe je met overgebleven groenten? En hoe voorkom je dat je altijd hetzelfde klaarmaakt? Vanuit deze vragen organiseert Joke Jaspers drie laagdrempelige kookworkshops in de Tagrijn op het Balboaplein. Want ‘gezond koken is helemaal hip en je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om lekker te koken’.

Goede voorbereidingen
In de drie workshops staan verschillende groenten centraal. De eerste workshop gaat over broccoli. Joke: ‘Ik vind de voorbereidingen al zo leuk, daar ben ik al de hele week mee bezig!’ En dat is te merken, want goed voorbereid is het zeker. De recepten krijgen we uitgeprint in een mapje aangereikt. De vijf deelnemers kunnen kiezen uit twee broccolisalades, twee hartige broccolitaarten, broccoliburgers of een broccolisoep. We kiezen ieder een gerecht dat we graag willen maken. Voor mij wordt het een salade met de titel ‘Allerlekkerste broccolisalade ooit’. Er staan vijf keurige setjes kookgerei voor ons uitgestald: een pollepel, mengbakjes, snijplank, mesjes, lepeltjes om te proeven, zout en peper. We pakken ieder ons setje en gaan aan de slag. Er wordt druk geroerd, geklopt, gesneden en geproefd. In vier verschillende pannen kookt, stoomt en bakt broccoli. Joke helpt hier en daar een handje. Alles aan haar straalt gezelligheid, hartelijkheid en liefde voor koken uit.

Creatief met Groenten

Creatief met Groenten

Kijken of zelf doen?
‘Ik heb het gevoel dat jullie voor mij hebben gekookt!’ roept Joke glunderend als we eenmaal aan tafel zitten, zo’n anderhalf uur later. ‘Nou ik dacht eigenlijk dat jij voor ons zou koken en dat wij alleen maar hoefden toe te kijken!’ reageren deelnemers Marisol en Nadia in koor. ‘Oh maar dat is zo saai als je zelf niets mag doen en je alleen maar mag kijken. En in de aankondiging staat toch echt: ‘Laat je inspireren en geniet van je eigen kookkunst!’ merken de anderen op. We proeven alle gerechten en wisselen kooktips uit. Voor sommigen van ons is koken een verplicht nummertje, terwijl Marisol een professioneel cateringbedrijf heeft en hier inspiratie komt opdoen voor haar eigen gerechten. De broccolisoep met kokosmelk die ze klaarmaakt is verrukkelijk. Joke zelf is zowel privé als professioneel met koken bezig, ze runt onder andere een saladeservice in de Jan Evertsenstraat en omgeving.

Allerlekkerste ooit?
Joke leert ons dat je de stronken van broccoli in de diepvries kunt bewaren en er dan later soep van kunt maken. Ook weet ik nu hoe ik de taaie draden van een stengel selderij gemakkelijk kan verwijderen. Ik vergeet de gestoomde broccoli koud af te spoelen, maar is mijn salade desondanks de ‘Allerlekkerste broccolisalade ooit?’. Mmwah, ik hou niet zo van de selderij die er in zit, en ook als ik die er uit haal ben ik niet heel erg onder de indruk. Ik vind de op Jamie Oliver gebaseerde salade van ‘Broccoli, granaatappel, rozijnen en zonnebloempitten’ die Brigit maakte lekkerder. Dus bij dezen het recept!

Salade van ‘Broccoli, granaatappel, rozijnen en zonnebloempitten’
1 stronk rauwe of gestoomde broccoli
1 kleine rode ui, gesnipperd
Pitjes uit 1/2e granaatappel
75 gr rozijnen
75 gr zonnebloempitten
125 ml volle yoghurt
Zout en peper

1) Snijd de roosjes en de stronk van de broccoli in hapklare stukjes.
2) Doe de rauwe of gestoomde broccoli, de ui, de rozijnen, granaatappelpitje en de zonnebloempitten in een kom en schep door elkaar.
3) Voeg de yoghurt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep alles goed om, zorg ervoor dat alles goed bedekt is met yoghurt.
4) Klaar!

Dit artikel verscheen in mei op de site van Geefomdejaneef.nl