Tekst #9 Stropdas strikken op de Weekendschool

‘Je vriend biedt je een computer aan. Er zit geen garantie op en hij is 750 euro goedkoper dan in de winkel. Koop je de computer?’

Nurselen (11) en haar klasgenoten denken diep na over deze vraag. Samen met een coach spelen ze ‘het Geldspel’. Dit is niet zomaar een gezellig spelletje op de zondagmiddag. Het Geldspel is onderdeel van het weekendschoolvak Bedrijfseconomie, verzorgd in samenwerking met KPMG. De kinderen zijn leerlingen van IMC Weekendschool, waar ze drie jaar lang elke zondag les krijgen in architectuur, journalistiek, informatica en nog veel meer.

IMC Weekendschool

IMC Weekendschool

Een begrip
IMC Weekendschool (vestiging Amsterdam West) geeft sinds 2008 wekelijks lessen in Het Sieraad op de Postjesweg. Per jaar is er plek voor 40 nieuwe kinderen. Dieuwke (conceptbegeleider Weekendschool): ‘De kinderen worden heel serieus genomen. De Weekendschool is ook echt een begrip in hun kringen. Het geeft ze een idee over hun toekomstmogelijkheden. De eerste lichting afgestudeerden is nu 28 en sommigen geven zelf les bij ons’. Zo ver is oud-leerling Hamza (15) nog niet, maar vandaag loopt hij wel weer een dagje mee. ‘Door IMC weet ik wat bepaalde beroepen en functies inhouden. Daardoor maak ik al tijdens de middelbare school betere keuzes over mijn vakkenpakket’.

Op je vrije dag
Ondanks hun zesdaagse schoolweek, zitten de kinderen energiek en opgewekt in de klas. Aandachtig luisteren ze naar de presentatie van KPMG-medewerker Jasper (26). Wanneer hij een vraag stelt, schieten er vijf of zes vingers de lucht in. Het deert de kinderen niet dat ze op hun vrije dag in de lesbanken zitten. Ilham (12): ‘Als ik niet naar IMC zou gaan, zou ik het hele weekend niets doen. Hier is het altijd gezellig en ben je nooit alleen’. Veel kinderen uit de buurt komen zelden in aanraking met mensen en plekken die hen inspireren. Laat staan dat ze bij bedrijven binnenkijken, een netwerk opbouwen of verschillende beroepen uitproberen. Terwijl ze daar wel behoefte aan hebben, zoals Said (12): ‘Geneeskunde vond ik het leukste vak. Daar leer je veel spannende dingen, bijvoorbeeld voor kinderarts. Zelf wil ik chemie studeren, ik hou ervan om dingen te onderzoeken en wil graag de wetenschap in’.

Verschillende werelden
Sociale kringen bij elkaar brengen die elkaar anders niet zouden overlappen, is een van de sterke kanten van IMC Weekendschool. Na afloop zijn alle KPMG-begeleiders onder de indruk van de nieuwsgierigheid en goede vragen van de leerlingen. Die positieve sfeer maakt dat bedrijven en gastdocenten zich graag structureel voor IMC Weekendschool inzetten. Alle elf KPMG’ers die er vandaag zijn, doen dit in hun vrije tijd. Sinem (24) ‘Toen ik in dienst kwam bij KPMG, heb ik meteen gezegd dat ik bij de Weekendschool wilde helpen. Ik vind het fijn om met kinderen te werken en belangrijk om iets voor de maatschappij te doen’.

Goed voor de dag komen
Na de pauze is het gedaan met de concentratie. Gelukkig is het laatste gedeelte van de les praktisch: zakelijke etiquette. Oftewel oefenen met handen schudden, stropdas strikken en nagels lakken. Volgende week gaan ze op excursie naar KPMG en dan is het natuurlijk wel belangrijk om goed voor de dag te komen. Naast jubelverhalen zijn er ook uitdagingen. Jaarcoördinator Wilco: ‘Het is hard nodig meer bedrijven en fondsen te vinden die ons willen sponsoren. We zoeken daarom contact met het MKB in Amsterdam West. Met behulp van lokale bedrijven laten we jongeren mogelijkheden zien in hun eigen buurt. Een aantal sponsoren, zoals KPMG, verzorgt als bedrijf ook een vak. Zo leggen we duurzame verbindingen tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de toekomst van deze jongeren’.

Meer informatie: www.imcweekendschool.nl

Dit artikel verscheen in mei in de Jan Eef Krant en in juni 2016 op de website van Geefomdejaneef.nl