Seksuele diversiteit en religie gaan samen. Dat is de stelling van GroenLinks tijdens het eerste politieke café dat ze organiseren in het kader van Diversiteit in Amsterdam West. 

De bijeenkomst zou om 19:30 beginnen, maar pas om 20:00 wordt de avond geopend ‘We hopen dat er nog wat meer mensen komen, daarom wachten we wat langer’, aldus de organisatie. Meer mensen bereiken, liefst van divers pluimage, is het doel van deze avond. GroenLinks Amsterdam West staat voor vrijheid, diversiteit en tolerantie en wil met een serie politieke cafés aandacht besteden aan seksuele identiteit, vrouwenemancipatie, burgerschap en participatie in West. Met dergelijke avonden hopen ze een andere doelgroep aan te spreken dan alleen de gebruikelijke, witte hoogopgeleide dames.

Politiek Café GroenLinks
Politiek Café GroenLinks

Boeiende sprekers
In de aankondiging van de avond: ‘Amsterdam-West is een kleurrijk stadsdeel, rijk aan nationaliteiten, religies en levensstijlen. Waar vrijheid en tolerantie hoog in het vaandel staan en waar bewoners elkaar opzoeken en ondersteunen. Dat betekent niet dat we moeten stilzitten, het betekent vooral dat we allemaal hard moeten werken om deze waarden te borgen en te bewaken’. En werken doen ze, de zes sprekers die tijdens deze bijeenkomst in Café Kostverloren vertellen over hun ervaringen met religie en hun homoseksuele geaardheid. Hun verhalen zijn doorleefd, boeiend en actueel, maar meer dan een gesprek of debat zijn het vooral anekdotische vertellingen.

Zelfacceptatie
Dino Suhonic, coördinator van stichting Maruf en leraar in het voortgezet onderwijs, maakt soms een huiswerkopgave waarin hij stelt dat Achmed en Nico gaan samenwonen. Dan ziet hij de leerlingen wel even raar opkijken, maar ze moeten de toets toch maken om een voldoende te halen. Het zijn dergelijke kleine dingen die vooral veelvuldig aan de orde moeten komen volgens hem. Het is niet genoeg om een keer een voorlichter van het COC over de vloer te hebben. Scholen vinken daarmee het onderwerp seksuele diversiteit af, maar voor bewustwording en acceptatie is echt wel wat meer nodig dan een uurtje voorlichting. Het begint bij zelfacceptatie, daarna komen veel problemen met de eigen seksuele identiteit vanzelf goed.

Jezelf niet verstoppen
Homoseksuele jood Erwin Brugmans, initiatiefnemer van safe-haven De Baarsjes, constateert problemen onder LHTB (lesbisch, homo, transgender en biseksueel) vluchtelingen. Hij pleit voor meer samenwerking tussen de instanties om deze groep te helpen. De tweede Marokkaanse boot op de Gay Pride wordt door onder andere Souad Boumedien georganiseerd. Voor haar zou het helpen als bekende heteroseksuele Marokkanen meevaren, zoals Ali B en Najib Amhali. Dat geeft een krachtig signaal naar de buitenwereld en naar de gemeenschap zelf: we zijn er en we verstoppen ons niet. Zichtbaarheid en beeldvorming zijn erg belangrijk in het acceptatieproces. Daarvoor zijn succesverhalen cruciaal, maar die hoor je vaak niet. Souad Boumedien zelf werd ooit benaderd voor het programma de Wandeling, maar uiteindelijk werd ze afgewezen voor deelname. Na het voorgesprek concludeerden ze dat haar verhaal te positief was voor het programma, ze vroegen: ‘Ben je ook niet een klein beetje geslagen?’.

Nuance
Voor Dino Suhonic blijft het belangrijk om genuanceerd te praten over bijvoorbeeld vluchtelingen uit Islamitische landen. Hij waarschuwt er vooral voor ze allemaal neer te zetten als homo- en vrouwenhaters, dat is een kolfje naar de hand van sommige politieke partijen voor hun populistische retoriek. Ook pleit hij voor een veel bredere aanpak dan ons alleen te focussen op het LHTB onderdeel van bepaalde groepen. Jongeren uit Amsterdam West hebben bijvoorbeeld niet alleen moeite om uit de kast te komen, ze moeten tegelijkertijd omgaan met uitdagingen als armoede, een laag opleidingsniveau en discriminatie op de arbeidsmarkt waardoor stages en banen moeilijk te verkrijgen zijn. Ook vluchtelingen zitten met meervoudige problemen. Ze komen uit een oorlogssituatie en ervaren daarbovenop moeilijkheden omtrent hun geaardheid.

Verder praten
Al met al zijn de sprekers het voornamelijk met elkaar eens en pleiten ze vooral voor zichtbaarheid van de initiatieven die er al zijn, en samenwerking tussen deze initiatieven waar nodig. Ze plannen een nieuwe datum om, zonder de politiek erbij, samen te komen en af te stemmen wat ze met name voor LHTB vluchtelingen kunnen betekenen. Een nieuwe doelgroep aanboren lijkt voor GroenLinks nog niet helemaal gelukt. Van de 20 aanwezigen is twee derde bij de organisatie betrokken. Toch vinden de organisatoren het een geslaagde avond ‘We hebben mensen bij elkaar gebracht en hun verhalen gehoord. GroenLinks heeft niet overal invloed op, maar we kunnen deze verhalen wel brengen naar de mensen die er over gaan’.

Ook een politiek café van GroenLinks bijwonen? Hou hun Facebook pagina in de gaten voor actuele data en onderwerpen: www.facebook.com/GLAmsterdamWest

Dit artikel verscheen in juni 2016 op de site Geefomdejaneef.nl