Solo-expositie Anne Kleisen

Expositie Anne KleisenJanuari–maart 2020 in COCO-MAT, Overtoom 89, Amsterdam.
Opening: zondag 19 jan., 14:30-16:30

Anne Kleisen: ‘Ik hou erg van kleur. En van fantasiefiguren. Mijn schilderijen ontstaan dan ook vanuit het verlangen naar een kleur, soms vanuit een willekeurige lijn. Daar komen dan weer andere kleuren en lijnen uit voort. Oftewel: mijn intuïtie bepaalt een groot deel van wat er op papier komt. Voor mij is schilderen een manier om vrij te zijn van regels en praktische beperkingen. Op papier kan ik de wereld precies zo vormgeven zoals die zich op dat moment aan me voordoet. De ene keer is dat vrolijk en lief, de andere keer is dat rauw of verdrietig. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de achterliggende (denk)patronen van ons gedrag. Emoties en sociale interacties komen dan ook regelmatig in geabstraheerde vorm terug in mijn schilderijen’.

‘In COCO-MAT is mijn werk op te delen in drie thema’s. De strak omlijnde fantasiewezens in heldere kleuren en met terugkerende (stippen)patronen zijn geïnspireerd op Aboriginalkunst. Dit thema loopt over in een serie fantasiedieren die in meer of mindere mate geborgenheid uitbeelden. Het derde thema is een serie met portretten waarin ik verschillende emoties onderzoek. Ik schilder op papier of canvaspaneel. Meestal met acrylstiften en acrylverf, soms met inkt en aquarelverf’.

Anne tekent al haar hele leven, al doet ze het ook wel eens jaren niet. Ze studeerde antropologie en filosofie, schreef een boek over jonge boeddhisten in Nederland, regisseerde tv-programma’s en gaf jarenlang yogales in binnen- en buitenland. Pas toen ze in 2017 haar huidige schilderdocent, kunstenares Rini Brakkee, ontmoette, namen haar artistieke ambities serieuzere vormen aan. Ze kan zich geen mooiere dag voorstellen dan waarin ze zich uren heeft kunnen verliezen in het maken van een schilderij. Of het moet een dag zijn waarop ze schrijft, haar andere grote liefde.

Contact: www.annekleisen.nl | akleisen@gmail.com | 06-42742074