Ook als yogadocent en enthousiast sporter komt het wel eens voor dat ik een paar weken of soms zelfs maanden zo goed als niets aan lichaamsbeweging doe. Raar maar waar! Andere levenszaken vragen op zulke momenten tijd en aandacht van me waardoor ik lichamelijk nagenoeg stilsta.

Misschien zou jij, net als ik, het liefst drie keer per week sporten, naar yoga gaan of een andere vorm van beweging opzoeken. Maar er zijn altijd wel periodes in ons leven waarin dit niet haalbaar is.

Niet bewegen kan schuldgevoelens oproepen en paniekerige gedachten veroorzaken over een dik, slap en apathisch lijf. Met zulke gedachten maak je de situatie eigenlijk twee keer zo erg: je beweegt al minder dus voel je dat in je lichaam, en daar bovenop praat je jezelf ook nog eens een slecht gevoel aan over die situatie. Niet doen! Zonde van je tijd en energie. Accepteer dat je tijdelijk minder beweegt en heb er vertrouwen in dat je het later weer oppakt.

Om toch een klein beetje het gevoel te hebben dat je iets voor je lichaam doet, kan je op allerlei momenten van de dag de volgende, oersimpele vooroverbuiging doen. Ok, misschien niet midden in de kantoortuin, maar dan toch wel als je thuis komt of ergens in een grote voorraadkast op je werk. De houding houdt de achterkant van je benen (hamstrings) soepel. Hierdoor is dit het ideale tegenwicht voor het zitten wat we de hele dag doen, waarvan je hamstrings kort en strak worden. Daarnaast is de houding rustgevend voor je hersens.

Pada hastasana
Pada hastasana

Pada hastasana
Ga met je voeten op heupbreedte staan. Zet je handen in je zij, op je inademing richt je je bovenlichaam op, op je uitademing buig je met een rechte rug naar voren. Ga zo ver naar beneden als prettig voelt voor je hamstrings. Eventueel buig je je benen om de druk er op te verminderen. Officieel leg je je handen onder je voeten en sta je dus op je handen in deze houding. Maar als je niet zoveel ruimte voelt in je lichaam dan laat je je armen, hoofd en bovenlichaam gewoon rustig voorover hangen. Eventueel pak je je ellebogen vast. Adem rustig door in deze houding tot dat je er genoeg van hebt. Rol dan langzaam met gebogen knieën en een ronde rug omhoog tot een staande positie.

Dit artikel verscheen in augustus 2015 op de site van Style & Image Label