Piet de Bake (Amsterdam, 1950) gaat met pensioen en neemt daarom op 23 april afscheid van Bouwspeelplaats Het Landje. De speelplaats ligt midden in het Rembrandtpark en is al 44 jaar een veilige haven voor kinderen uit de buurt. Piet richtte de speelplaats op en bleef al die tijd ‘de burgemeester’.

Voorpagina Jan Eef krant
Voorpagina Jan Eef krant

Ergens naartoe werken
‘Een van de mooiste dingen die ik hier heb meegemaakt is dat er een jaar of 20 geleden nog geslapen mocht worden in de hutten. Dan waren de kinderen weken bezig om hun hut water- en tochtdicht te maken. In de vakantie mochten ze dan een of twee nachtjes blijven slapen. Dan aten we eerst met z’n allen en hadden daarna een playbackshow of disco. Het mooie daaraan vond ik dat de kinderen ergens naartoe werkten. Nu mag dat niet meer, er is meer toezicht en de regels zijn strenger geworden’.

Leren omgaan met de elementen
In de documentaire Het Wilde Westen (2011) is te zien dat het er best pittig aan toe kan gaan op het Landje. Regisseur Susan Koenen filmde drie weken op de bouwspeelplaats. Weken waarin inbraken, ruzies en diefstal voorbij komen. ‘Dat is heel vervelend, maar Het Landje is een afspiegeling van de maatschappij. Die dingen gebeuren ook in de wijken. Het vormt de kinderen ook. Ze leren hier omgaan met de elementen water, lucht, vuur en aarde. En ook met de menselijke elementen’. Toch is het Landje een veilige omgeving voor de kinderen. Ze ontmoeten hier vrienden voor het leven. ‘Wij houden nauw toezicht op de kinderen en ze kunnen hier echt kind zijn. Ze lachen ook altijd als ze binnenkomen. Naar school gaan ze misschien met tegenzin, maar hier komen ze om vrij te zijn’.

De maatschappij en de buurt veranderen
‘Vroeger bouwden kinderen maanden aan een hut. Die hutten hadden drie verdiepingen en elektra. Nu willen ze hem in een dag afhebben. De hutten zijn daardoor van minder goede kwaliteit. Daaraan zie je dat de maatschappij versnelt. Los daarvan blijven kinderen zoals kinderen altijd geweest zijn, ze willen aandacht en spelen’. De veranderende samenstelling van buurtbewoners in west heeft ook effect op de kinderen op het Landje ‘Vroeger kwamen er alleen mensen uit de grachtengordel als ze een kinderfeestje wilden vieren. Nu komen de yuppen en hipsters ook in de buurt wonen. Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Deze ouders zijn meer betrokken bij hun kinderen en het levert ook meer sponsoring op voor het Landje. Ook komen er tegenwoordig net zo veel meisjes als jongens spelen. Ze bouwen hutten, maar komen ook voor het ponyrijden’.

Afstand creëren
‘Zelf woon ik in de watergraafsmeer. Dat is heel bewust een eind hiervandaan. Als ik in de buurt zou wonen, zouden de kinderen elke dag op de stoep staan. Eerder woonde ik in de pijp, maar daar belden ze regelmatig aan. Soms duwden ze zelfs een bosje bloemen door de brievenbus. Eerst lieten we ze wel binnen en gaven ze limonade, maar dat werd toch te veel van het goede. Toen zijn we nog verder weg verhuisd’. De kinderen zien Piet als een vaderfiguur. Daardoor vertellen de kinderen hem veel over hun thuissituatie. Dat is wel eens moeilijk als het gaat over scheidingen en andere pijnlijke gebeurtenissen in een kinderleven. Gelukkig kan Piet dagelijks zijn verhaal kwijt bij zijn vrouw. ‘Zonder haar had ik het nooit volgehouden. Ze luistert altijd en dat lucht op’.

Levenswerk 
Na zijn afscheidsfeest gaat Piet eerst een paar maanden met zijn vrouw naar Spanje. Om te overdenken hoe ze hun leven willen invullen nu ze beiden met pensioen zijn. Plannen zijn er in ieder geval om workshops hutten bouwen te geven aan ouders en hun kinderen. Hij blijft dus nog wel betrokken bij de speelplaats. ‘Het is mijn levenswerk. Als ik nu jongens tegenkom die 20 jaar geleden op het Landje kwamen, weet ik nog precies in welke vriendengroep ze zaten. Ik heb ze altijd heel nauw geobserveerd’.

En nu?
De aandacht van de kinderen, zijn collega’s en vrijwilligers zal hij missen na zijn pensioen. Hoewel het ook zwaar is geweest. Emotioneel en fysiek. ‘In de afgelopen 44 jaar zijn veel kinderen goed terecht gekomen, maar met een aantal is het niet goed afgelopen. Dat is heel verdrietig’. Piet hoopt vooral dat het landje blijft bestaan zoals het nu is. Dat de sfeer en de formule hetzelfde blijven. ‘We zijn bezig met vervanging van de gebouwen die op het Landje staan, die vallen nu bijna uit elkaar. Maar ook met die nieuwbouw willen we die gezelligheid en veiligheid blijven bieden. En dat de kinderen aan de vele activiteiten mee kunnen blijven doen’.

Bouwspeelplaats Het Landje, Rembrandtpark 1, Amsterdam, Tel: 020-6183604

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag: 12.00 – 17.30 uur, zaterdag en zondag: 10:00 – 17:00
Schoolvakanties: Woensdag t/m zaterdag: 10:00 – 17:00

Dit artikel verscheen in april 2016 in de Jan Eef krant en op Geefomdejaneef.nl