‘Ayurveda is toegankelijk, makkelijk toe te passen en in lijn met je gezonde verstand’. Als Nina Hossain ook maar iets wil bereiken met haar praktijk Bliss Ayurveda in de Marco Polostraat, dan is het om Ayurveda uit de zweverige hippie hoek te trekken en midden in het westerse leven te plaatsen.

Rust, reinheid en regelmaat 
Met haar korte, stijlvolle haar en eenvoudige kleding is Nina zelf een levend voorbeeld van deze missie. Ze volgt weliswaar een redelijk strak dagritme, gestoeld op Ayurvedische principes, maar dat komt verdacht veel overeen met onze aloude rust, reinheid en regelmaat: ‘Ik sta om half zeven op, doe dan een aantal dingen heel bewust en zorgvuldig zoals douchen, insmeren met olie, en een ritueel waarbij ik mijn tong schraap, mijn tandvlees masseer, tanden poets en gorgel. Dan doe ik yoga totdat mijn zoontje wakker wordt. Ik eet elke dag op dezelfde tijden en niet meer na 19:00 ‘s avonds. Om 22:30 ga ik naar bed’. Zo’n schema is wellicht niet voor iedereen geschikt, maar ook als je maar een paar kleine aanpassingen in je levensstijl maakt, kan dat positieve gevolgen hebben.

Nina Hossain
Nina Hossain

Holistische geneeskunst
Zelf opgegroeid in Engeland, keek Nina op familiebezoek in India gefascineerd toe hoe haar oma in de weer was met kruiden en poeders. Het was de basis van haar interesse in Ayurveda. Ayurveda is een traditionele geneeskunst uit India van ongeveer 5000 jaar oud. Letterlijk betekent het ‘de wetenschap van het leven’. Het is een holistisch systeem waarbij zeer uiteenlopende kwalen worden behandeld. Het overkoepelende doel is een lang, harmonieus en gracieus leven. De behandelingen variëren van full body massages, massages met olie, kruiden of poeder en voedingsadviezen, tot neus en oren die met olie ontstopt worden. ‘De behandelingen die ik geef zijn volledig afgestemd op het karakter, de constitutie en leefomstandigheden van de cliënt. Er zijn wel een aantal standaard behandelingen maar zelfs bij een maandelijkse ontspanningsmassage check ik middels een gesprekje hoe het met de persoon gaat’.

Van heinde en verre
Ooit kwam Nina voor de liefde naar Nederland. Het was geen bewuste keus om haar praktijk te openen in de Baarsjes. ‘Ik zocht een locatie die ofwel dicht bij mijn huis was, ofwel die op de route ligt naar de school van mijn kind. Dat eerste is redelijk gelukt’. Nina’s praktijk zit op de begane grond, op een ruime hoek met uitzicht op het Balboaplein. ‘Cliënten komen vanuit heel Nederland. Ik ben ooit begonnen in een praktijk in Rotterdam en een aantal mensen uit Breda, Maastricht en Rotterdam zijn blijven komen. Nieuwe klanten komen wel vaak uit Amsterdam, maar niet per se hier uit de buurt. Ik vind de buurt wel heel geschikt voor een Ayurvedische praktijk. Buurtgenoten komen uit alle windstreken en staan open voor nieuwe dingen’.

Olie massagetafel
Olie massagetafel

Langzaam aanpassen 
Mensen komen naar Nina’s praktijk met klachten als voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen, hormonale disbalans, menstruatieklachten, maar ook mensen die laag in hun energie zitten of blessures hebben. ‘Bij iedereen kijk ik naar het gehele plaatje om te beoordelen wat de cliënt nodig heeft. De druk, het ritme, de bewegingen en de soort olie die ik bij massages gebruik verschillen bijvoorbeeld per persoon. Veranderingen in leefstijl adviseer ik ook met het oog op wat mogelijk is. Soms begint het met heel kleine dingen omdat het simpelweg niet bij die persoon past om het hele roer om te gooien’. Sommige mensen hebben aan een behandeling genoeg, anderen komen een aantal keer kort achter elkaar of verspreid over een langere periode. ‘Mijn kennis en behandelingen zijn heel breed. Maar soms ligt de bron van de disbalans op een gebied waarvan ik denk dat ze beter gebaat zijn bij een psycholoog of specialist. Dan verwijs ik ze door’.

Wil jij ook een Ayurvedisch consult of behandeling zoals bijvoorbeeld de Bliss Detox, een diepe reiniging van 3 of 5 dagen? Nina is te bereiken via Bliss Ayurveda, Marco Polostraat 173, info@blissayurveda, 06-42306489, www.blissayurveda.nl

Tips van Nina:
1) Drink warm water. Dit heeft een reinigend effect op het lichaam en helpt de spijsvertering.
2) Ga uiterlijk om 23:00 naar bed.
3) Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

Dit artikel verscheen in februari 2016 op Geefomdejaneef.nl